ATT KÖPA BOSTAD Vi hjälper dig med kalkylen och lånet.

När du kontaktar en HusmanHagberg-mäklare på den orten där du vill köpa bostaden så får du veta exakt hur allt går till. Mäklaren guidar dig genom hela processen och du kan fråga om allt du vill veta. Skulle du ändå vilja värma upp lite följer en översikt nedan om hur ett köp går till, steg för steg.

1

Ta reda på ditt ekonomiska utrymme

Börja med att berätta för din HusmanHagberg-mäklare vad du önskar för boende och hur din ekonomiska situation ser ut. Utifrån kalkylen som mäklaren gör tillsammans med dig så får du reda på din budget för bostadsköpet.

2

Använd Karriärsnurran för att leta bostäder

Bostadens pris måste vägas gentemot ev månadsavgift, kontantinsats och ränta på lån. Karriärsnurran är programmerad att hitta det som ryms inom din budget. Månadskostnaden i kalkylen inkluderar räntekostnad utifrån den dagsaktuella räntan som HusmanHagbergs kunder har hos SEB och att en person nyttjar ränteavdrag på upp till 100.000 kr/år, ev kostnad för månadsavgift till bostadsrättsföreningen, samt en driftskostnadsschablon på 7.000 kr/år (samma som SEB har i sin kreditbedömning). Sätt bara månadskostnad, kontantinsats och ort så letar snurran fram de bostäder som är till salu och passar din plånbok.

3

Gå på visning

Visningen är din chans att uppleva bostaden och avgöra om den rätta känslan infinner sig eller inte. Mäklaren som säljer bostaden finns på plats för att ge dig objektiv och utförlig information. Ställ frågor, mäklaren är opartisk arbetar för både köparen och säljaren. Men det är din uppgift att ta reda så mycket som möjligt om bostaden.

4

Att lägga bud

När du hittar den bostad du vill ha kontaktar du mäklaren och lägger ett bud. Är det fler än du som är intresserade kan det bli budgivning. Seriösa mäklare använder öppen budgivning där alla som deltar får veta vad det högsta budet är vid varje tillfället. Man kan lämna bud per telefon, sms eller mejl beroende på hur mäklaren arbetar.

Det kan vara bra att veta att ett lagt bud inte är bindande, oavsett om det är muntligt eller skriftligt. Först när köpare och säljare undertecknat köpeavtalet avslutas budgivningen. Du som köpare ska sedan alltid få en budgivningslista med alla lagda bud samt namn och telefonnummer till dem som deltagit i budgivningen.

5

Besiktning

Du som köpare har skyldighet att inspektera bostaden och ta reda på i vilket skick den är. Det betyder att du inte kan komma efteråt och klaga på fel som du kunnat upptäcka själv. Det kan vara svårt att klara av att besiktiga bostaden själv, därför finns professionella besiktningsmän som man kan anlita. Men vi rekommenderar att du också är med under besiktningen.

6

Att skriva kontrakt

När du bestämt dig för att köpa bostaden skrivs köpekontraktet på mäklarens kontor. Ofta skickas kontraktsförslaget till säljare och köpare i förväg så att man hinner läsa och ställa frågor. Tillsammans går du och mäklaren sedan igenom köpeavtalet och övriga dokument, hur handpenningen skall betalas (oftast 10% av priset) och vad eventuella villkor innebär.

7

När du ska flytta in

Innan du får tillträde till din nya bostad träffar du din mäklare och säljaren för slutuppgörelsen hos mäklaren eller din bank. Då görs en avräkning där alla kostnader fördelas, samtidigt som du betalar resten av pengarna som återstår (köplikviden).

8

Avslutning och uppföljning

När köpet är klart finns det några saker kvar – skatter och avgifter. Överlåtelseavgift och ev pantnotering om du köper bostadsrätt. Sedan tillkommer bankkostnader, t ex uppläggningskostnader och bankens arvode. Men detta har du fått reda på redan i steg 1. Så börja med att kontakta oss så att du kan sätt igång och leta.