Smarta tips

Har du tänkt på det här?

Ibland kan det vara bra att se på saker från flera olika håll. Här är några tips och funderingar som kanske kan göra din bostadskarriär ännu enklare, snabbare eller helt enkelt mer spännande.

Köp en större bostad
Har du en kompis, släkting eller känner någon annan som behöver någonstans att bo? Skaffar du en inneboende som betalar hyra till dig så får du råd med en större bostad eller så tränger ni ihop er lite och du betalar av lånet snabbare.

Skaffa lägre månadskostad
Genom att betala av ordentligt varje månad på ditt lån så minskar skulden och därför också räntan du betalar varje månad. På vissa lån kan man göra extrainsättningar och betala av mer, prova det.

Vackert hus eller vacker utsikt?
Snygga fastigheter är dyrare än fula. Men är det egentligen inte viktigare att huset mittemot är snyggt? Det är väl bättre att bo i ett fult hus och varje dag ha utsikt över ett vackert? Dessutom är det billigare.

Vad billigt allt var förr!
Det kan vara riktigt irriterande att höra föräldrar eller far- och morföräldrar berätta vad de betalade för lägenheten eller radhuset. Men det kommer vara samma sak när du blir gammal, så ju fortare du börjar bostadskarriären desto bättre. Det är omöjligt att förutspå värdeutvecklingen för bostäder i framtiden men det är egentligen inte så intressant. Äger du en bostad och betalar av på lånet (amorterar) varje månad så betalar du faktiskt hyra till dig själv.

Köp ett renoveringsobjekt
Billigare i inköp och ett säkert sätt att snabbt kunna höja värdet. Kavla upp skjortärmarna och gör ett hem där både du och nästa köpare vill bo.

Hyr ut din lägenhet
En tom lägenhet gör ingen glad. Passa på att hyra ut den när du är bortrest eller på semester. Ska du studera något år på ett annat ställe är det ett perfekt sätt att betala av lånen på. Tänk på att du behöver bostadsrättsföreningens tillstånd innan du hyr ut.